Vores historie.En familiehistorie.

Da den 25-årige Anton Rehkopff en sommerdag i 1913 åbnede sin »Løve Materialhandel« i Kongensgade i Esbjerg, havde han næppe drømt om, at hans navn en dag blev synonymt med Esbjergs helt egen kaffe…

Portræt af Anton Rehkopff. Årstal kendes ikke.

1913

GrundlæggerAnton Rehkopff

Da den 25-årige Anton Rehkopff en sommerdag i 1913 åbnede sin ”Løve Materialhandel” på Kongensgade i Esbjerg, havde han næppe drømt om, at hans navn en dag blev synonymt med Esbjergs helt egen kaffe.

Rehkopff var syv år tidligere draget til nybyggerbyen Esbjerg for at gå i lære som kommis. Her, i datidens danske Klondyke, valfartede i tusindvis af mennesker til for at følge den danske udgave af den amerikanske drøm. Den drøm, som var blevet virkelighed ved et tilfælde; Esbjerg bestod i 1868 af to gårde, tre huse og 23 indbyggere. I 1901 blev byen købstad, og i 1910 er Esbjerg landets ottende største by med 18.000 indbyggere.

Løve-Materialhandel tilbyder “alt vedrørende material-, urtekram- og delikatessevarer, sygepleje-, fotografi- og toiletartikler samt malervarer. Forretningsprincip: Hurtig og fuldt ud reel betjening“.

Der gik ikke længe før Rehkopff’s blev kendt for sin udsøgte kaffe. Reklamematerialet fra datidens aviser taler sit eget sprog, og selv husets gavl bliver prydet med en reklame for Rehkopff’s kaffe.

Billedet er taget i maj 1945. På huset er der en gavlreklame for Rehkopff’s kaffe.

1945

Gavlreklame

På billedet ses Kongensgade 72 med Rehkopff’s Foto og Materialhandel, Kongensgade 74 med smørforretningen Palma i stuen, Kafé Centrum på 1. sal og A/S Dansk Folkeforsikringsanstalt DFFA på 2. sal. Billedet er taget omkring befrielsesdagen i 1945.

Facaderne er smykket med Dannebrog og for Rehkopff’s vedkommende også med et par eksemplarer af det britiske koffardiflag (handelsflådens flag), altså en rød dug med Union Jack i øverste hjørne nærmest stangen – det var nok, hvad man havde kunnet skaffe af britisk).

Den lidt specielle facade på Rehkopff’s butikker er en bræddeafdækning af de store ruder, som mange af byens handlende havde foretaget af frygt for bombning inden kapitulationen. På gavlen ses en vægmalet reklame for “Rehkopff’s Kaffe”.

Grethe og Halvor Skovgaard Laursen ved deres overtagelse af Rehkopff’s. Billedet er taget på dagen for deres overtagelse den 1. april 1961.

1961

EfterfølgereFamilien Skovgaard Laursen

I 1961 overtager vores bedsteforældre, Grethe og Halvor Skovgaard Laursen, materialhandlen, som dermed bliver til Rehkopff’s efterfølger – eller som der står på skiltet: ”Rehkopff’s eftf.”

Raskt går det stadigvæk i Esbjerg, fiskeriets gyldne æra har sat ind. Hyren bliver i vid udstrækning vekslet til guldøl og håndmadder på byens flere og flere beværtninger, og Esbjerg bliver kendt som Danmarks Chicago.

Skovgaard Laursen videreudvikler forskellige blandinger af alverdens kaffebønner, som fylder godt op i den store kælder under butikken på Kongensgade.

Esbjergensere, som færdedes på byens handelsstrøg dengang, vil uden tvivl huske de karakteristiske kaffemøller, som fyldte godt op i butikkens facadevindue.

De legendariske kaffemøller i butiksvinduet på adressen Kongensgade 72 i Esbjerg.

1986

Forretningen lukker

Kaffemøllerne står der dog kun frem til 1986, hvor forretningen må bukke under for konkurrencen fra de flere nye supermarkeder og materialhandler.

Ligesom slagtere, bagere og grønthandlere må Skovgaard Laursen sande, at de gode råvarer og den personlige betjening efterhånden må give efter overfor mængderabatter og samlede indkøb.

Dengang var konsumkaffe i høj kurs – og ordet ”kritisk forbruger” vist ikke opfundet…

2018

Rehkopff's eftf. genopstår

Efter 32 år er det med stor stolthed, at vi igen kan sælge Rehkopff’s Kaffe – hele Esbjergs kaffe. Ikke nok med at kaffen pakkes i Esbjerg, så bliver den også ristet hos gode jyske kafferisterier – præcis som den altid er blevet det. Alle vores poser mærkes med en ristningsdato, så man altid kan sikre sig den bedste smagsoplevelse – noget som meget få tør skilte med!

Siden vores bedsteforældre drev deres forretning, er tilgangen til kaffen som produkt blevet en anden, og betragtes som en gourmetvare af de kræsne og kvalitetssøgende. Derfor har vi også udvidet paletten med Third Wave-kaffe med fokus på økologi og Fairtrade.

Alt dette uden at gå på kompromis med den høje kvalitet, som altid har været synonym med Rehkopff’s Kaffe. Disse nye varianter er derfor en naturlig videreførelse af vores arv, med respekt for håndværket og de gamle dyder.

Ægte friskhed. Ægte ærlighed. Ægte kaffe.

Brug for kaffe?

Send os din bestilling

Vores kaffer er økologiske, Fairtrade-certificerede og naturligvis allerbedste klasse! Håndristet og -pakket i Danmark. Send os din bestilling via denne formular. Bemærk at vi kun tilbyder hele bønner, da vi ikke vil gå på kompromis med friskheden af vores kaffe.

[wpforms id=”423″ title=”false” description=”false”]