Mere om denne case

Juhl40-skrifttypen kom til verden som et passionsprojekt. Efter at have besøgt 100-års udstillingen for Finn Juhl på Designmuseum Danmark, blev vi inspireret til at digitalisere den skrifttype, som er at finde på alle Finn Juhls akvareller. Udstillingen bestod af mange af Juhls originale akvareller, som han altid producerede forud for produktionen af sine møbler. Et udsnit af akvarellerne kan findes i Designmuseum Danmarks bogudgivelse “Finn Juhls Akvareller”, som blev udgivet i 2015.

På disse akvareller finder man deltaljer om det enkelte møbel, nedskrevet med en håndskrift så maskinel, at den nærmest bad om, at blive genfødt som en moderne skrifttype…

I sommeren 2020 fik vi kontakt med House of Finn Juhl, som i dag producerer og relancerer Finn Juhls ikoniske møbler. I forbindelse med åbningen af House of Finn Juhls nye showroom i Wilhelm Hansens Hus, sammensatte vi en farverig plakatrække. Juhl40-skrifttypen fik sin ilddåb.

Juhl40 er navngivet efter akvarellerne, som håndskriften er løftet fra — altså Finn Juhls akvareller fra 1940erne. Akvarellerne var en integreret del af Finn Juhls proces igennem alle årene, og flere af dem er berømte vidt omkring. Igennem 1950’erne havde Finn Juhl indretningsarkitekt Marianne Riis-Carstensen ansat på tegnestuen, og hun var en sand mester i akvarelmaling og fik til opgave at farvelægge Finn Juhls tegninger. I løbet af 50erne ændrede håndskriften sig også på Juhls akvareller, og det vides derfor ikke med sikkerhed, om Riis-Carstensen nu havde overtaget signeringen af akvarellerne.

Juhl40 indeholder to (næsten) hele alfabeter, hvor alle 55 bogstaver er unikke — vi er stadig på jagt efter endnu et Z, da vi kun har kunne finde et enkelt blandt akvarellerne vi havde til rådighed. Man kunne have nøjes med blot 28 bogstaver, men ved at lave to hele alfabeter vedligeholdes det personlige præg, som vi ofte synes forsvinder, når en håndskrift bliver digitaliseret.

Man oplever derfor det bedste resultat med Juhl40 ved at veksle imellem store og små bogstaver, for at skabe variation og liv i typen — præcis som med en rigtig håndskrift. Eksempler kan ses i vores egne demonstrationer ovenfor.

Vi arbejder i skrivende stund på Juhl50, som bliver en digitaliseret version af Finn Juhls akvareller fra 50erne – mere information følger!